CECHY I KORZYŚCI
Rzepak ozimy RGT Trezzor to odmiana mieszańcowa typu MSL o bardzo wysokim i stabilnym plonowaniu. Wysoki potencjał został wielokrotnie potwierdzony w badaniach PDOiR CCA oraz na polach produkcyjnych w całej Polsce. Stabilność plonów w różnych latach i lokalizacjach decyduje o wyborze rzepaku RGT Trezzor przez rolników szukających pewnych rezultatów
RGT Trezzor to sprawdzona odmiana rzepaku ozimego ceniona przez rolników za swoją powtarzalność i bardzo dobre wyniki plonowania. Jest to odmiana, która zdobyła uznanie dzięki swojej zdolności do adaptacji i wytrzymałości w różnych warunkach klimatycznych i glebowych. Rzepak ozimy RGT Trezzor jest znany ze swojej odporności na niekorzystne warunki pogodowe takie jak okresowe susze czy przymrozki. Ma bardzo dobrą zimotrwałość. Ta kombinacja cech jest szczególnie istotna w kontekście zmieniającego się klimatu i niestabilności warunków pogodowych.
Odmiana wybierana do uprawy nie tyko ze względu na regularność i niezawodność ale również za bardzo dobrze zaolejony plon. Odmiana Oil Plus, którą jest rzepak RGT Trezzor pozwala osiągać wysokie średnie ziaren przekładające się na wartość skupową otrzymywanego plonu.
Rośliny charakteryzują się niskim, kompaktowym pokrojem, bez tendencji do nadmiernego wzrostu. Bardzo dobry wigor jesienny pozwala na wysiew w terminach opóźnionych. Rzepak RGT Trezzor wśród właścicieli gospodarstw uznawany jest za odmianę relatywnie łatwą w prowadzeniu i nadającą się do uprawy na wszystkich stanowiskach.
Ważnym atutem rzepaku RGT Trezzor jest wysoka zdrowotność. Rośliny wyróżniają się tolerancją na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV) i wykazują dużą odporność na najważniejsze choroby rzepaku, w tym na zgniliznę twardzikową i czarną plamistość. W efekcie gospodarstwa wykorzystujące w zasiewach odmianę RGT Trezzor otrzymują bezpieczeństwo od wschodów do zbioru.